Wednesday, 2 September 2009

siri :Belajar Bahasa Perak Bahagian 0

Disebabkan tahun depan aku akan berpindah ke kuala kangsar..
jika tiada sebarang pindaan rancangan..
tertakluk pada terma dan syarat bos besar a.k.a ayah aku
jadi elokla aku bukak kamus dialek negeri Perak..
bak kata orang masuk kandang kucing,mengucen..
masuk kandang rimau,mengaum...haha

mari kita belajar bahasa kuale kangsor ye..
Dialek Perak asli ialah dialek Kuala Kangsar...hehe
tapi tak tahu la kot ade yang pure lagi..
kalau salah tolong betulkan aku
aku selalu blur kalau berborak dengan tok sedara,pakcik2 dan makcik2 aku..
bahasa sangat pekat...
buat permulaan..
mari kita belajar dialek perak yang asas dahulu..

ayat paling banyak di sebut >> ate = hatta

Contohnya:
Ate, ngape kamu idak ke lembah? sila bace dengan intonasi dialek kuale..

(Hatta, mengapa kamu tidak ke lembah(sebuah tempat di pinggir sungai bandar kuale kangsar)?

Kata ganti diri pertama:

Saya disebut teman/keme

Kamu disebut mike/ kome

Contohnya:

1. acekeme mike buat macamni
cuba@macamana kalau kamu buat macamni

2. kome udah mandi?
Kamu sudah mandi?



sekian pembelajaran kita untuk hari ini..
tengahari ni aku ade exam..
petang nanti aku melawat blog korang yek..


54 comments:

Just_najmiE said...

kalau ada paper dialek perak, konfem fail haku.. hohoho..

misz benida said...

sape nk blaja bhsa perak..
meh blaja ngan aku...
aku mmg gred A+++ la..
hahahaha

Ayu said...

ate.. ngape kome gitu?? hewhhee...

sharamli said...

0rg kuale kecek memang cek xpehe..

(gabungan l0ghat beberapa negeri)

LiNda said...

Wahh..nak berpindah ke Kuale..

hermm... dah betullah tuh.. sila kemaskinikan tatabahasa dia okeh. Bagi lembutkan sikit lidah tuh ..

hehee

Nakamura Kazuki said...

tergeliat lidah nak pronounce ye..hahaha

mEiZ SHA said...

hhehehe bagus2
ada improvement...:)

A++

♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠ said...

kak yanie sangat suker dengan perkataan nih = ate

hehehhe

mai la pindah kat Putrajaya....
leh berpoye2

hiks~~

ZARA 札拉 said...

hehehe~

kome memang gini Omar. teman dah pesan, gi belajo sana, nak perikse~

hahaha~

F A R Y N said...

kalau aku..sure nanges kalau kena pindah2...


owh..i heart KL..kah kah kah

Rozita said...

akk pun org Perak jugak (sitiawan)
tp penin jugak ler mmbacanya segala dialek ini

taQi said...

kacak tu apa eh?

M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L said...

ate lantak ke teman ler...

heheh...besh gak kan sesekali kite balaja basa negri org ni kan...

apei said...

start jugak tune lidah supaya biasa dengan pelbagai produk masakan berasaskan durian. hahaha..

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

jenuh gak nak sebut tuh....

ape yg penting ..do ur bez yar..

Jard The Great said...

cam susah ja..haha

Mohd Hafizd said...

hehehe..suka bile syamsul ghau2 n wahid senario dakap dialek perak..

kome nk ke maneee???

selamat berbuka~

messyremo said...

++Just_najmiE

tak pe..

kalau fail leh repeat..LOL

messyremo said...

++misz benida

pergh..

hebat tuh..hehe

nnt aku blajo ngn ko eks~~

messyremo said...

++Ayu

teman idak faham ape yg yong cakap~~hehe

messyremo said...

++sharamli

haha..

ini sesat nih...

messyremo said...

++LiNda

insyaallah kak~~

betul,mmg kne train lidah tu..hehe

messyremo said...

++Nakamura Kazuki

haha~~

sila praktis lagi

messyremo said...

++mEiZ SHA

amacam?

agk2 lps ni bole bkk klas?

hehe

messyremo said...

++♠ y.a.n.i.e putrajaya ♠

putrajaya?

idak ler teman..

sunyi sepi kat sane kak~~

messyremo said...

++ZARA 札拉

baik la yong=P

tau ler kome cikgu~~

messyremo said...

++F A R Y N

hehe..

aku tak kisah..

lagi pun kuale sgt nyaman n tenang~~

messyremo said...

++Rozita

ade lagi penin kak~~

nnt saya publish~~hehe

messyremo said...

++taQi

kacak tu tak silap aku..

kacak = omar..muahahaha

messyremo said...

++M.U.M.M.Y M.I.Q.H.A.E.L

terbaik la kak...hehe

messyremo said...

++apei

durian?

tak de hal la tu..

feberet tuh..hehe

messyremo said...

++a.z.r.i.n.a.03.07

haha..

sng2 cakap bahasa baku jer kak~~

messyremo said...

++Jard The Great

ko mmg la jard~~

ko dah tune bahasa sabah bah~~hehe

messyremo said...

++Mohd Hafizd

haha..

betul2..

aku minat giler..time mase die berlakon cite ta'in..

mmg kaw piau punye perak~~

cookie devine said...

keme dok bote 3thn.Haram nak mandei ckp Peghok.Cam Siam ghupenya.

DaliaLiyana said...

akak bahasa english pun tak lepas g..nak kena blajo bahasa kuala lak ke?? aarghhh..otak dah jem r..
out of topic--->akak dah try cam kamu cakap tu...mekacih...

Lala said...

mike orang perak ye???
keme xtau pulak..hahahha...jadi ke???

erm..wah..cam best kan blaja dialek daerah lain...huhuh...aku skrg ngh blaja dialek kelantan...sbb aku blaja dekat kelantan...

erm..opah kepada sepupu aku org sungai siput...mak aih...pekat giler perak die...aku kdg2 xphm...huhuh

Mr Jagatraya said...

tak sio teman nak blajo bahasa ibunde ni.Dah biase benor dah dengor ari-ari.Kalo mike nak blajo,dtgler bilik teman.

cahayachenta said...

yeop... susah2 je.. meh blaja kat teman ni ha... apa susoh nya,... teman ni pun org perak yeop...

olin said...

belajor bahasa perak ye?

bagus2.. hehe..

hidayah said...

eh suke la ayat hatta tu...hik2....

teringat baby sitter aku dlu, perak pekattttt.....

sI tEDI said...

tolong carikkan aku org perak sowang! la la la

♣haNie♣ said...

ate yob..
mike jd org kuale la lepas ni ye..
berjiran la kite yob..

hahahahahha!

nk amek tuisyen bhs perak x?
blh tlg ajarkn..
hakhak

messyremo said...

++cookie devine

siam?

org perak mane cakap siam kak..hehe

messyremo said...

++DaliaLiyana

kalau jem,kasi letak trafic light kak..hehe

okeh kak..

skang sy dah buleh komen2~~

messyremo said...

++Lala

eh,kome pun org peghok ke?

alahai~~

sial beri tunjuk ajar~~hehe

messyremo said...

++Mr Jagatraya

ish..kamu...

teman mmg selalu dtg bilik kome..

kome jer idak ngajo teman~~

messyremo said...

++cahayachenta

hehe..

betoi ke yong?

ish..tak sio teman kalau yong yg ajor teman=P

messyremo said...

++olin

iyer cik olin..

mau belaja?

messyremo said...

++hidayah

itu lagi best yaya..

terigt aku kat cite pah bedah~~hehe

messyremo said...

++sI tEDI

ish.. ko tedi..

mau?nnt aku suh makcik aku..

messyremo said...

++♣haNie♣

tusyen?haha

mmg tak tahan~~

ade jugak org nk buat tusyen=P

farah aminuddin said...

penah dgr jugakla few words yg ko mentioned nih. member ramai jugak org perak. wp tak fhm tapi mcm leh agak maksudnye ;p

Pahat Pusako said...

den oghang neghori.. baghu-baghu ni gf lamo dari Paghit ado call. 31 tahun tak jumpo.. den terpakso cari kamus peghok..kek internet.. dlm chatting tu tersasul lak perkataan 'nyambei'.. kito ingat 'menyambil' ghuponyo ' melakukan adegan gitu-gitu' hehehe..

Blog Widget by LinkWithin